Biomedische sector nog steeds op een "onbevredigend niveau van openheid" over dierlijk onderzoek

De tweede EARA-studie van websites van biomedische onderzoeksinstellingen in de hele EU, om te beoordelen hoe ze onderzoek met dieren bespreken, toont aan dat er ondanks enige vooruitgang nog steeds een onbevredigend niveau van openheid en transparantie is. Het rapport, de EARA-studie van EU-gebaseerde websites 2020, bevat gedetailleerde analyses en voorbeelden van goede praktijken van biomedische instellingen van de EU en bouwt voort op de eerste studie die in 2018 werd uitgevoerd.

In 2020 werden in totaal 1.065 institutionele websites binnen de EU beoordeeld, zowel publieke als particuliere instanties, waaronder universiteiten en farmaceutische bedrijven, met ratings die worden gebruikt voor belangrijke aspecten van openheid. EARA heeft ook een interactieve kaart gemaakt met een uitsplitsing van de resultaten in elke categorie voor elke EU-lidstaat en er is een afzonderlijke analyse voor België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal en Spanje. Een en ander vindt u op: https://www.eara.eu/

EARA uitvoerend directeur, Kirk Leech, zei: "Dingen gaan in de goede richting, maar het tempo van de verandering, om meer openheid en transparantie te bereiken, moet toenemen. De Covid-19 pandemie heeft geleid tot een grotere interesse in vaccins en biomedisch onderzoek van het publiek en de media, dus het is tijd om te praten over de rol die dieren spelen in dit onderzoek."

Posted in Proefdierkundig nieuws on nov 27, 2020

Word lid van DALAS

  • Je ontvangt Biotechniek 6 keer per jaar
  • Je krijgt korting bij inschrijving voor de Biotechnische Dagen
  • Mag je deelnemen aan Themadagen
  • Combineer je lidmaatschap met Laboratory Animals voor E25 in 2021
  • Toegang tot het besloten gedeelte van www.dalas.nl
Word lid