Ben je lid van een IvD, onderzoeker, biotechnicus of analist, of vanuit een andere rol direct betrokken bij dierproeven? NCad en IvD-Platform nodigen je uit om tijdens een Harry Blom-beraad kennis, ervaringen en visies over dierenwelzijn en kwaliteit, met elkaar te delen. Het beraad is informatief, inspirerend en laagdrempelig.
De in 2018 overleden proefdierdeskundige Harry Blom maakte zich sterk om binnen het dierexperimentele werkveld actief kennis met elkaar te delen en dilemma’s te adresseren. Vanwege zijn bijdrage aan het werkveld hebben we samen met het NCad gemeend een speciaal beraad over verschillende aspecten van dierenwelzijn naar hem te vernoemen.
In elk Harry Blom-beraad wordt een dilemma in de huidige onderzoekspraktijk vanuit verschillende oogpunten belicht. En gaan we de discussie met elkaar aan. Dit kan leiden tot een adviestraject door het NCad, de vorming van een werkgroep of een andere actie, maar het beraad is daar niet primair op gericht. Elke bijeenkomst organiseren we op een prettige locatie onder het genot van een hapje en een drankje.
Groot aantal deelnemers webinar Harry Blom-beraad
Het eerste digitale Harry Blom-beraad op 11 november heeft meer dan 150 deelnemers getrokken! En is daarmee drukker bezocht dan alle voorgaande fysieke bijeenkomsten. Natuurlijk was het gemakkelijker om er bij te zijn. Maar dat was zeker niet de enige reden. De invloed van dag- en nachtritmes op proefdieren en op de uitkomsten van het onderzoek, dat die middag werd besproken, raakt zowel onderzoekers alsook biotechnici. Dat is dus een grote groep professionals. En dan ook uitgelicht door de wetenschappers die er in Nederland het meeste over weten.
Ashna Ramkisoensing, secretaris van de Instantie voor Dierenwelzijn van het LUMC, starte met een introductie over de alomvattende impact van licht en donker. Waarna verdere verdieping werd gegeven door Prof. dr. Andries Kalsbeek, KNAW/Amsterdam UMC over het circadiane systeem: onze innerlijke klok(ken). Door hoogleraar Roelof Hut van de RUG over de invloed van licht op ritmiek. Door Sander Kooiman, Postdoctoral Researcher van het LUMC over timing is everthing, met voorbeelden uit metabool onderzoek. En door Laura Kervezee, PhD Postdoctoral fellow, Cell and Chemical Biology van het LUMC, over de klinische relevantie: vertaalslag naar de mens. Daar gaat het vaak uiteindelijk om natuurlijk.
Tijdens de gehele uitzending en tijdens de discussie met sprekers erna zijn ook enorm veel vragen gesteld, en die zullen ook de komende tijd worden beantwoord op onze website.
Het was de derde editie van het Harry Blom-beraad, door het NCad en het IvD Platform vorig jaar gestart. Deze keer gepresenteerd door NCad comitélid dr. Monique Janssens.
Kon je er niet bij zijn maar vindt je het wel enorm interessant? Kijk dan de compilatie van de uitzending met daarin het optreden van de sprekers.