Dieronderzoek helpt bij het begrijpen van autisme

Wetenschappers in de VS gebruiken muizen en zebravissen om een aantal van de symptomen te begrijpen die mensen met autisme ervaren, veroorzaakt door een genmutatie.

Mutaties in SYNGAP1  - een gen dat aanwezig is in synapsen die verbindingen vormen tussen neuronen in de hersenen en helpen bij het doorgeven van chemische boodschappen - worden vaak geassocieerd met autisme. 

In een virtuele conferentie presenteerden onderzoekers van Scripps Research , Florida, ongepubliceerd werk dat aantoonde dat muizen met mutaties in SYNGAP1 veel minder reageerden op aanraking dan muizen zonder de mutatie. Bovendien presenteerden onderzoekers van de Universiteit van Miami hun werk dat een verband aantoont tussen SYNGAP1-mutaties en voedselvertering .Dankzij de transparante eigenschappen van jonge zebravissen konden de onderzoekers visualiseren hoe snel voedsel door de spijsvertering van de vis ging, wat veel langzamer was bij degenen met de genmutatie. Het team rekruteert nu patiënten met deze mutatie voor verder onderzoek.

Posted in Proefdierkundig nieuws on dec 14, 2020

Word lid van DALAS

  • Je ontvangt Biotechniek 6 keer per jaar
  • Je krijgt korting bij inschrijving voor de Biotechnische Dagen
  • Mag je deelnemen aan Themadagen
  • Combineer je lidmaatschap met Laboratory Animals voor E25 in 2021
  • Toegang tot het besloten gedeelte van www.dalas.nl
Word lid