Hergroei kniekraakbeen dankzij schapen en muizen

Britse wetenschappers hebben een nieuwe manier bedacht om kniekraakbeen terug te laten groeien en gewrichtspijn bij dieren met artrose te verbeteren. In studies met muizen en schapen ontdekte het team van Queen Mary, University of London, VK, dat een molecuul genaamd agrine kan worden gebruikt om verwondingen aan het kraakbeen en bot te behandelen.
De bevindingen, gepubliceerd in Science Translational Medicine, laten zien dat wanneer agrine in de gewrichten van muizen wordt geïnjecteerd, het cellen activeert en hen instrueert de schade te herstellen.

In een andere studie ontdekten ze ook dat een molecuul (ROR2) afwezig is in gezond kraakbeen, maar wordt geproduceerd na een blessure en bijdraagt aan de afbraak van kraakbeen bij artrose. Door ROR2 in een muismodel te blokkeren, zagen ze een snelle en duidelijke pijnverlichting. "Als deze aanpak bij mensen werkt, verwachten we dat een simpele knie-injectie of een kijkoperatie voldoende zal zijn om kraakbeendefecten te genezen en verdere schade te voorkomen", aldus de auteurs in The Conversation.

Posted in Proefdierkundig nieuws on okt 13, 2020

Word lid van DALAS

  • Je ontvangt Biotechniek 6 keer per jaar
  • Je krijgt korting bij inschrijving voor de Biotechnische Dagen
  • Mag je deelnemen aan Themadagen
  • Combineer je lidmaatschap met Laboratory Animals voor E25 in 2021
  • Toegang tot het besloten gedeelte van www.dalas.nl
Word lid