Twee verenigingen, die 37 van Europa's meest prestigieuze onderzoeksinstituten vertegenwoordigen, hebben hun bezorgdheid geuit over de controversiële aanbevelingen van de EU om het gebruik van dierlijke antilichamen te verbieden.
De League of European Research Universities , die 23 universiteiten in Europa vertegenwoordigt, waaronder KU Leuven , de Universiteit van Helsinki , de Universiteit van Milaan en Universiteit van Zurich , veroordeelde de aanbevelingen van EURL ECVAM en zei dat een verbod 'ernstige gevolgen' zou hebben, en riep op tot een breder debat over het gebruik van diervrije technologieën en hun huidige mogelijkheden.
De aanbevelingen door het EU-referentielaboratorium voor alternatieven voor dierproeven (EURL ECVAM), zeggen dat antilichamen van dieren niet langer geschikt zijn voor het beoogde doel en moeten worden vervangen door alternatieven die niet van dieren zijn afgeleid.
Ondertussen benadrukte EU-Life , een alliantie van 14 vooraanstaande Europese biowetenschappelijke instituten, waaronder IGC Portugal , MDC Duitsland , NKI Nederland en VIB België, de 'belangrijke rol' die van dieren afkomstige antilichamen spelen in onderzoek en medicijnontwikkeling voor Covid-19, en stelde dat synthetische antilichamen 'een hoger percentage mislukkingen hebben tijdens klinische ontwikkeling'.
Eerder deze maand namen ook chief executives en biomedische wetenschappers van toonaangevende farmaceutische bedrijven, waaronder president van Regeneron, George Yancopoulos en Vice-President Biologics bij Janssen Pharmaceuticals Matt Truppo , deel aan het debat en publiceerden een correspondentieartikel in Nature. De groep benadrukte hun bezorgdheid in het oorspronkelijke rapport en benadrukte het succes van dierlijke antilichamen in plaats van niet van dieren afkomstige antilichamen op het gebied van het ontdekken van geneesmiddelen, waar 90% van de goedgekeurde antilichaamgeneesmiddelen in de afgelopen vijf jaar van dieren afkomstig zijn.